od MisheliQ 14.4.2008 18:42
Ahoj, tak ja som tu nová a tak povediac úpln začiatočník, čo sa týka mačiek. Ale to by som veľmi rada chcela zmeniť, ale najprv potrebujem zistiť to najhlavnejšie a pre zatiaľ najdôležitejšie.
Prednedávnom - pred troma týždňami- sme sa presťahovali do rodinného domu. A teda očakávala som, že tam, kde sme sa presťahovali, bude celkom aj dosť mačiek. A tak tomu aj je. A mne sa včera stala taká vec.
Keď som hrabala na záhrade starú trávu, listie a dávala do poriadku záhradu -o ktorú nebolo postarané nanajvýš 2 roky!- tak sme nechali otvorené dvere na dome. Obidvoje. K nám do domu sa nejde po záhrade A keď som s pracou skončila, tak sa na mňa spomedzi tých dverí pozerali niečie dve malé očká. A tie patrili jednej mačičke. Na pohľad to nebola mačka ale ozaj mačička. Taká menšia, viac mačiatkovská ešte. Podišla som k nej, ale bola plachá. A tak som rýchle bežala do chladničky a dala jej surové hovädzie mäso -ak som spravila zle, berte ohľad na to, že do mačiek sa nevyznám, skôr do psov a bolo to druhé, čo ma napadlo. Prvé čo som jej dala boli Whiskas kuracie to v tých sačkoch, toto mám pre potkana 3 balíky som mala pribalené, a tak toho nebola škoda- Vyšla som von a tam som jej to po kúskoch dávala až sa odvážila prísť ku mne bližšie. Neodvážila sa však prísť ku mn natoľko aby som ju mohla chytiť. Držala si odstup ale obtierala sa o koleso auta, zakaždým keď čakala na ďalší kúsok mäska. A v tom, keď som ju videla tak zblízka som zbadala, že má bruško ako na prasknutie. Bola gravidná, kotná. A pritom sa mi zdala tak mladučká. No otrasné. Všimla som si však, že bežala do dvora ku domu ktorý je vedľa toho čo je oproti nám. A dnes jej asi taktiež položím niekde mäsko, aby si zvykala na čas, t. j. 20 hodín.
Chcem sa totiž pokúsiť získať si jej dôveru, aby som ju potom mohla pohladkať, starať sa o ňu a aby som jej mohla poskytnúť dočasný domov, kde by som mohla mať pod kontrolou ju aj jej maličké. Nechcem dopustiť aby sa narodili niekde, kde nebudú pod kontrolou, niekde zašité a bez toho, aby im mohol niekto v súrnom prípade pomôcť. Ale predtým potrebujem nahliadnúť do psychiky mačičiek aby som jej porozumela. Inak to určite asi nepôjde.
A ak sa mi to podarí, budem veľmi rada. A potom určite mačiatka darujem a neskôr možno aj mačku, ale tú možno že by som aj dala vykastrovať a nechala si ju tu. Ale ktovie ako to bude.
Mala by som však otázku, a to je, že čo ak keď budem mať mačiatka a nejakou príhodou prídu o matku. Ako sa budem musieť o nich starať, ak zoberiem do úvahy, že od pol 8 idem už do školy, v ktorej som ako kedy dlho -raz mám 8 hodín, t.j. do pol 16, a potom mám poväčšinou 6-7 hodín, čo je do tej 14 alebo 15. A teda časovo by som sa nezvládala starať o takto maličké mačiatka, ktoré by potrebovali byť dokrmované každé 2 hodiny. Aspoň nie doma a rodičia by z práce kvôli niečomu takému neodišli. Moje zvieratá, moja starosť. Možno keď tak tatik, ale ja aj sestra študujeme. A tak ma napadlo, či by som nemohla také maličké mačiatka zobrať zo sebou do školy s tým, že by som našla niečo, v čom by im bolo ozaj teplo a čo by im teplo aj poskytovalo. A s tým, že by som ich mohla každé dve hodiny dokrmovať. Pričom také malé mačiatka sú ešte hluché a slepé, a tak hluk by im nevadil. Čo myslíte? To by asi nebolo rozumné a dobré riešenie, či by sa to dalo?